نویسنده و فیلم ساز هفتاد و هشت ساله ی آلمانی آلکساندر کوگله فیلمی درباره کاپیتال مارکس ساخته است که دیدنش بر هر کسی که علاقه به فلسفه جامعه شناسی و اقتصاد دارد از نان شب هم واجب تر است. این برای نخستین بار است که تئوری مارکس به گونه ای شاعرانه و زیبا جامه ی فیلم به خود می پوشد. کلوگه در ساختن این شاهکار از تجربه ی چندین ساله خود در زمینه فیلم سازی بهره برده است.

کاپیتال بیست و شش اپیزود دارد و هر اپیزود یکی از بخش های کتاب را با کمک شعر، موسیقی، نقاشی، تئاتر، افسانه، فیلم های مستند و مصاحبه با فیلسوفان، جامعه شناسان و رهبران سیاسی به تصویر کشانده است. در این سفر نه ساعته بسیاری از معانی کلیدی کاپیتال مثل  « نقد ایدئولوژی»، « آگاهی کاذب»، «از خود بیگانگی»، «کالا پرستی» و صد البته «انقلاب» با بیانی ساده برای بیننده تصویر شده.

داستان ساختن فیلم هم خودش حکایتیست. در سال 1929 سرگئی آیزنشتاین تصمیم می گیرد که از کتاب سرمایه مارکس فیلمی بسازد، اما ساختن فیلم اکتبر نیروی زیادی از او می گیرد. گویا در دوره مونتاژ همین فیلم کتاب اولیس جیمز جویس را از دوستی به امانت می گیرد. پس از خواندن آن به فکر می افتد تا فیلم کاپیتال را بر پایه زبانی این رمان شالوده ریزی کند. اگر چه طرح او هیچگاه عملی نشد اما کاوش او در اندیشه این دو غول بزرگ دوران مدرنیت شالوده ای می شود که کوگله از آن برای ساختن فیلمش بهره برداری کند. اگر کاپیتال داستان دگرگونی جهان تو سط سرمایه است و در آن روح جهان به تسخیر لعنت سرمایه در می آید، در رمان جویس هم زندگی یک انسان ساده(آقای بلوم) در زیر سایه ی سرمایه داری و در طول یک روز دچار دگرگونی بزرگی می شود. این خط قرمزی را که آیزنشتاین مابین اندیشه مارکس و جویس یافته  بود، کوگله به تصویر درآورده.

فیلم به زبان آلمانی است و من هنوز ترجمه یا زیرنویس انگلیسی برای آن نیافته ام.

فیلم را می شود از این جا به قیمت ارزانی تهیه کرد.

بچه های خوش ذوق ایران هم می توانند فیلم را از این جا پیاده کنند.  

0 Comments:

Post a Comment




 

این جا | @